Gravid? Du är värd en doula! ♥

 

Vad är en doula?

En doula, förlossningscoach, är en person som har erfarenhet av förlossningar och är utbildad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes partner under graviditeten, under hela förlossningen och den närmaste tiden efter. En doula har inget medicinskt ansvar och hon lägger inga egna värderingar i föräldrarnas val. Hennes mål är att hjälpa föräldrarna att få en förlossning som speglas av lugn, trygghet och tillit utifrån deras önskemål.

Vi hjälper alla blivande föräldrar: par, ensamstående, förstföderskor, omföderskor, rädda, orädda, de som vill föda på sjukhus, de som vill föda hemma osv... En doula ersätter aldrig en befintlig partner utan finns för dem båda och hjälper partnern att hjälpa sin kvinna! 


Doulaeffekten

Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat:

  • Förlossningens längd minskar.
  • Antalet medicinska interventioner minskar.
  • Antalet medicinska komplikationer minskar.
  • Antalet kejsarsnitt minskar.
  • Upplevelsen av smärtan minskar.
  • Sannolikheten för att få en positiv förlossningsupplevelse ökar.
  • Antalet förlossningsdepressioner minskar.
  • Kärleken till partnern stärks.
  • Amningsfrekvensen ökar.

 "Continuous support for women during childbirth", 2012

 Hur går det till? 

De flesta doulor erbjuder en kostnadsfri lära-känna-träff, där doulan presenterar sig och berättar hur ett doulauppdrag kan gå till. Under den här träffen behöver du/ni inte berätta något om er själva om ni inte vill. Ni behöver inte heller fatta några beslut på plats, utan efter träffen gå ni hem och funderar i lugn och ro. Många föräldrar träffar mer än en doula innan de bestämmer sig.

Om du anlitar en doula ingår:

♥ Två förberedande samtal, i ert hem, som inleds med dina och din partners förväntningar och tankar inför förlossningen. Samtalen utformas efter era behov och vad som känns viktigt för just er! Kanske finns det någon oro eller rädsla? Kanske finns det tidigare förlossningar som ni vill prata om? Vi pratar också om vad ni vill ha ut av er doula och hur hon kan hjälpa just ER på bästa sätt och tillsammans bygger vi upp strategier för hur er förlossning ska bli en bra upplevelse. Doulan ger även tips på övningar som ni kan göra tillsammans för att förbereda er inför förlossningen, som andning, avslappning, massage osv...

♥ Jour den närmaste tiden innan BF tills dess att förlossningen startar. Under den här tiden är doulan kontaktbar och redo att ge sig iväg under dygnets alla timmar! Doulan möter upp antingen hemma hos er eller på sjukhuset enligt överenskommelse.

♥ Kontinuerligt stöd under hela förlossningen. Doulan stöttar er efter era önskemål. Hon peppar, informerar, masserar, kommer med förslag på olika ställningar, påminner om att äta och dricka och pysslar om er på bästa sätt!

♥ En efterträff där vi pratar om förlossningen och det tidiga föräldraskapet. 

 

Hör gärna av dig till någon av våra doulor om du har några frågor eller vill boka tid för en första lära-känna-träff! ♥

 

FörlossningsGruppens Doulor: